czwartek, 20 lipca 2017

Sałata lodowa z tuńczykiem i dodatkami


Składniki na sałatkę:

  • około 200-250g sałaty lodowej
  • około 200g (mniej więcej 15 sztuk) pomidorków typu cherry, ale mogą być też duże pokrojone w kostkę.
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • około 100g żółtego sera typu Emmentaler (najlepiej, oczywiście, żeby był oryginalny szwajcarski)
  • 2-3 łyżki mieszanki pestek (ja użyłam słonecznika, dyni oraz pinii)
  • ćwierć lub pół dużej (w zależności od upodobań) czerwonej cebuli


Dressing:

  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki octu winnego białego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • mały ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę
  • płaska łyżeczka suszonego oregano
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Przygotować dressing łącząc wszystkie składniki w miseczce, odstawić na kilka minut do lodówki. Do miski wsypać umytą, osuszoną i pokrojoną/rozerwaną na mniejsze kawałki sałatę. Pomidorki przekroić na połówki (w małych pomidorkach szypułki można zostawić). Odsączyć tuńczyka i rozdzielić widelcem na drobniejsze kawałki. Pokroić w kosteczkę ser, a cebulę w półplasterki. Wszystkie przygotowane składniki oraz pestki dodać do sałaty. Polać dressingiem, wymieszać i gotowe.

Wskazówki:

Do sałatki można dodać również jajko ugotowane na twardo i pokrojone w ćwiartki. Wtedy będzie jeszcze bardziej pożywna. Do podania polecam białe wino i świeżą pszenną bagietkę. Ja wybrałam, widoczną na zdjęciu, zdrowszą wersję i też było smaczne.


2 komentarze:

  1. Przyjeżdżajcie i to szybko, bo chcę jej skosztować od samej Mistrzyni😀

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...