Składniki na sałatkę:
- około 200-250g sałaty lodowej
- około 200g (mniej więcej 15 sztuk) pomidorków typu cherry, ale mogą być też duże pokrojone w kostkę.
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- około 100g żółtego sera typu Emmentaler (najlepiej, oczywiście, żeby był oryginalny szwajcarski)
- 2-3 łyżki mieszanki pestek (ja użyłam słonecznika, dyni oraz pinii)
- ćwierć lub pół dużej (w zależności od upodobań) czerwonej cebuli
Dressing:
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki octu winnego białego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- mały ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę
- płaska łyżeczka suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Przygotować dressing łącząc wszystkie składniki w miseczce, odstawić na kilka minut do lodówki. Do miski wsypać umytą, osuszoną i pokrojoną/rozerwaną na mniejsze kawałki sałatę. Pomidorki przekroić na połówki (w małych pomidorkach szypułki można zostawić). Odsączyć tuńczyka i rozdzielić widelcem na drobniejsze kawałki. Pokroić w kosteczkę ser, a cebulę w półplasterki. Wszystkie przygotowane składniki oraz pestki dodać do sałaty. Polać dressingiem, wymieszać i gotowe.
Wskazówki:
Do sałatki można dodać również jajko ugotowane na twardo i pokrojone w ćwiartki. Wtedy będzie jeszcze bardziej pożywna. Do podania polecam białe wino i świeżą pszenną bagietkę. Ja wybrałam, widoczną na zdjęciu, zdrowszą wersję i też było smaczne.
Przyjeżdżajcie i to szybko, bo chcę jej skosztować od samej Mistrzyni😀
OdpowiedzUsuńNie ma sprawy! :D
Usuń